På Struer Højskole spiser man i stilhed

Udgivet 27-08-2019
Højskoleliv

På Struer Højskole indtager man hver dag frokosten i stilhed. Idéen stammer fra mindfullness-bølgen, der handler om bevidsthed og nærvær. Ifølge højskolens daglige leder, Anika Karlsen Thor, giver stilheden en anderledes oplevelse af maden, sulten og mætheden.

På Struer Højskole spiser man i stilhed

Vejen mod et sundere liv

Struer Højskole har man taget en mere utraditionel metode i brug for at hjælpe kursisterne på deres vej mod et sundere liv. Skolen udbyder kurser, hvor sundhed og trivsel er i fokus, og i den forbindelse har man indført et dagligt måltid i stilhed.

 

Se aktuelle højskolekurser i mindfulness

 

Højskolen er inspireret af Mindfulness-bølgen

Højskolens daglige leder, Anika Karlsen Thor, fortæller at det tavse måltid er inspireret af mindfullness-bølgen. Ifølge Dansk Center for Mindfulness ved Aarhus Universitet handler mindfulness om at være til stede i nuet og acceptere det, som det er. Det er en metode til bevidst at tage ansvaret for kvaliteten af ens liv. Til frokosten på skolen er målet, at man ved at være stille under måltidet, får ro til at fokusere på maden og mærke kroppens signaler. Med andre ord at være til stede i nuet uden at blive forstyrret.

Stilheden skaber bevidsthed om det at spise

På højskolen har man tidligere arbejdet med kostplaner, men ifølge Anika Karlsen Thor er det en form for uhensigtsmæssig yderstyring: ”Du spiser måske 200 gram af en eller anden fødevare, fordi dét står der i din kostplan. Du spiser ikke de 200 gram, fordi du nødvendigvis har lyst til det. Ved at spise i stilhed og lægge dit bestik efter hver bid, får du en anderledes opfattelse af maden, din sult og din mæthed. Du bliver ganske enkelt bevidstgjort om det at spise. Det er faktisk en meget enkel øvelse”.  

TV Midtvest på besøg

Det tavse måltid har vakt opsigt rundt omkring, og blandt andet TV Midtvest har været en tur forbi højskolen for at blive klogere på, hvad det vil sige at spise i stilhed.