Skuespillerdrøm gik via to højskoler

Udgivet 14-05-2019

Katja Kvistgaard lærte, hvordan man bliver klar til skuespillerskolen ved at tage på højskole. Hun lærte både at spille skuespil, men også at samarbejde og blive inspireret af mennesker, der ikke ligner hende selv. Hun kom igennem nåleøjet og starter på Den Danske Scenekunstskole i København til august.

For Katja Kvistgaard, 22-årig højskoleelev på Oure Højskole, er en uvirkelig pigedrøm gået i opfyldelse. Til august starter hun med blot seks andre skuespiltalenter på Den Danske Scenekunstskole i København.

Mere end 800 håbefulde skuespilaspiranter har i denne omgang forsøgt at overbevise en berygtet benhård jury, i henholdsvis København, Odense og Århus, om, at netop deres navn skulle stå på den endelige liste med blot 20 optagede skuespilelever, fordelt på de tre skoler. 

Se listen over højskoler, der har skuespil

Drømmen om at blive skuespiller gik forbi to højskoler

Katja Kvistgaard har spillet teater, siden hun var otte år gammel. Interessen for film, tv, og skuespil voksede kun med alderen, og derfor valgte den århusianske teenager at tage en gymnasial uddannelse på det mediefaglige spor.

Efter gymnasiet fordybede Katja Kvistgaard sig sidste forår i filmmediet på Krogerup Højskole, hvorfra hun første gang tog til optagelsesprøve på de tre skuespillerskoler.

Det er så vildt at stå derinde foran juryen. Du har tre minutter til at overbevise dem om, at lige præcis du er det unikke talent, de leder efter. Det er et enormt pres. Men hver gang jeg har stået derinde, og adrenalinen har pumpet rundt, er jeg blevet bekræftet i, at det her, det er for fedt. Det her ville jeg gerne leve af.

Katja Kvistgaard

Katja Kvistgaard var overbevisende. I alle tre byer. Og nåede helt til den endelige tredjeprøve.

Tog på fordybelse på skuespillerakademi

Målet var helt klart, og Katja Kvistgaard valgte derfor at starte på Skuespillerakademiet i efteråret 2018 for at fordybe sig 100% i skuespillet frem mod næste års optagelsesprøverne i 2019.

På akademiet blev Katja overbevist om, at det var afgørende at befinde sig i det helt rigtige miljø, når optagelsesprocessen gik i gang. “Det virkede som det helt rigtige sted for mig at holde mig varm, mens jeg skulle forberede mig og gå til optagelsesprøver.”

Se aktuelle lange højkurser med skuespil

Godt at være i et mangfoldigt miljø

Den ambitiøse ildsjæl fulgte anbefalinger og mavefornemmelse og tjekkede den 6. januar 2019 ind på Oure Højskole for fortsat at dedikere sig til skuespillet gennem optagelsesprocessen på Den Danske Scenekunstskole. Det gjorde hun side om side med elever, der så frem til at fordybe sig i dans, musik, adventuresport, fodbold, håndbold, kitesurfing - snowboard, fitness - styrketræning og ski. At starte sammen med en masse andre elever, hvoraf hovedparten kom for at fokusere på andet end skuespil, så Katja Kvistgaard som en klar fordel.

Andre fagligheder inspirerer

“Her på Oure Højskole har jeg kunne spare med mine ligesindede skuespilkammerater, hvoraf mange af de andre også har gået til optagelsesprøve. Og vi har kunne bruge hinanden som publikum. Jeg har til hver en tid kunne øve monologer og sang i Black Box’en og musikhuset og kunne få hjælp og sparring af vores undervisere, der selv er professionelle skuespillere.

Samtidig har jeg været omgivet af, og haft anden undervisning med, en masse andre forskellige og spændende mennesker, med vidt forskellige baggrunde og interesser. Det var været så inspirerende for mig. Både menneskeligt og skuespilfagligt. Miljøet her spejler virkeligheden på en langt mere nuanceret og virkelighedsnær måde, end hvis jeg udelukkende var omgivet af skuespillere, der blot kan portrættere andre typer end dem selv. Jeg elsker mennesker og forskelligheder. Og det får jeg her.”

Ved siden af Katja Kvistgaard sidder Lars Høllund, skuespiller og underviser på Oure Højskole, nikkende enstemmigt og uddyber:

Skuespil handler netop om at leve så oprigtigt som muligt i opdigtede omstændigheder. Det handler om at gøre den karakter, du spiller, troværdig - og det gør du bedst, hvis du kan forme din karakter ud fra erfaringer, ud fra oplevelser med mennesker, du har mødt, fremfor forestillinger.

Lars Høllund

Evnen til, bl.a. at levere en troværdig karakterpræsentation formåede Katja Kvistgaard i så overbevisende en grad, at juryen ikke kunne slippe hende. Hun gik hele vejen sammen med blot seks andre i København.

Skuespilunderviser på Oure Højskole, Lars Højllund og skuespilelev Kajta Kvistgaard

Skuespilunderviser på Oure Højskole, Lars Høllund og skuespilelev Kajta Kvistgaard

Man lærer at samarbejde

Optagelsesprøven er nærmere en test i samarbejde, end det er konkurrence:

“Mange tror, at det at gå til optagelsesprøve er ren konkurrence, og det gælder om at stjæle spotlightet og slå størst ud med armene for at skubbe de andre ud i kulissen. Sådan er det på ingen måde. Skuespil handler om at kunne samarbejde. Det handler om at “give hinanden gaver” - at gøre hinanden gode. Og den evne bliver der i den grad også kigget på fra juryen. De andre optagede elever er vildt gode at spille overfor og nogle vildt dygtige skuespillere.”

Gode råd til en kommende skuespiller

Til spørgsmålet om at give Katja Kvistgaard ét godt råd med, når hun til august igen mødes med sine medspillere til skolestart, svarer tidligere elev på skuespillerskolen i Odense og Oure-underviser Lars Høllund: “Don’t act - react!”

Han uddyber: “Lige så vigtigt som at kunne leve så oprigtigt som muligt i opdigtede omstændigheder, er det at kunne være nærværende. Både over for publikum, men i den grad også over for sine medspillere. At være nærværende og afkræve en reaktion. Ikke bare spille, men at reagere.”

Katja Kvistgaard kigger på Lars, der uddyber sit mantra, som Katja tydeligt forstående har hørt ham forklare tidligere. Katja ved, hvad der skal til, og hun er klar. Så klar! Skuespillereventyret er først lige begyndt, og forude venter tre spændende og lærerige år på drømmeuddannelsen - skuespillerskolen.

 

Find den rigtige højskole

Søg efter den højskole, som passer til dig. Der er 70 at vælge imellem. Nogle har fokus på få fag. Andre er almene.

Prøv vores højskolesøgning

Find højskolekursus

Find et højskoleophold, der passer til dig. Vælg mellem 75 højskoler og over 200 fag.

Søg kurser