Vidste du, at du med én enkelt ingrediens kan få fødevarer til at leve for evigt? Og så er det endda sundt for dine tarme. Der er med andre ord mange gode grunde til at kaste sig ud i fermenteringens forunderlige univers.
På Vestjyllands Højskole bliver du i faget Bryggers kastet ud i at tøre, salte, sylte, fermentere og brygge din mad - bæredygtigt og lækkert.
Det er især et godt trick til folk, der bor alene: hvis man køber et hvidkål og ikke gider spise hvidkål hver dag i en uge, fordi det er så kæmpe stort til én person i et køkken. Så kan man i stedet fermentere halvdelen og sprede glæden ved hvidkål ud over længere tid. Karen Pårup Sørensen, højskolelærer på Vestjyllands Højskole
Det er især et godt trick til folk, der bor alene: hvis man køber et hvidkål og ikke gider spise hvidkål hver dag i en uge, fordi det er så kæmpe stort til én person i et køkken. Så kan man i stedet fermentere halvdelen og sprede glæden ved hvidkål ud over længere tid.
Karen Pårup Sørensen, højskolelærer på Vestjyllands Højskole
Jeg fermenterer, fordi det er sjovt at lave ting selv fra bunden og det smager virkelig lækkert. Og så er det sundt! Karen Pårup Sørensen, højskolelærer på Vestjyllands Højskole
Jeg fermenterer, fordi det er sjovt at lave ting selv fra bunden og det smager virkelig lækkert. Og så er det sundt!
Når du skal i gang med at fermentere, kan du med fordel gå i krig med resterne i køleskabet - fx egner citroner, hvidløg, hvidkål og ingefær sig godt til at blive fermenteret. Herunder får du opskriften til, hvordan man fermenterer kapers, men kun fantasien sætter grænser. (Vær opmærksom på, at fermenteringsprocessen stopper, så snart maden kommer på køl.)
Forslag: Tusindfryd (dem der er en milliard af i græsplænerne over det hele) Eller: alle spiselige blomsterknopper
20 knopper ca. 1,5 tsk salt
1 gang om dagen i en uge
Ca. 1 mdr. – 1 år (eller mere)
...på salat, fiskefrikadeller, med ristede kartofler eller lignende.