Unge kræver indflydelse på Europas fremtid

Udgivet 11-05-2019

Ungdomsøen er blevet indtaget af 200 engagerede unge fra hele Europa - herunder højskoleelever fra ti højskoler, som alle er en del af et historisk ungdomstopmøde, der skal motivere flere unge til at stemme og gøre krav på at blive hørt.

200 unge deltager i projektet "Young Europe is Voting". Her ses de i Hangaren på Middelgrundsfortet - også kendt som Ungdomsøen.


Brug for unge perspektiver i politik

Det er både paradoksalt og symbolsk, at det gamle militærfort, som oprindeligt blev opført med henblik på krigsførsel, i denne weekend huser en ungdomsgeneration, der kæmper for at udligne kløfterne mellem de europæiske lande og gerne rejser på tværs af kontinentet for at gøre det. 

Ungdomsøen åbner først officielt til efteråret, men i dag summer den af liv i de mange gamle kanonstillinger og græsbeklædte kroge under de store helikopterplatforme.

Problematikker, der vedrører og bekymrer os unge, er blevet negligeret for længe.

Danielle, Storbritannien

Mens nogen arbejder på at skærpe det manifest, som de unge søndag eftermiddag skal præsentere for de danske spidskandidater til Europaparlamentsvalget, er andre i færd med at skabe kreative, musikalske og aktivistiske indslag, som skal være med til at understøtte deres budskaber.

"Problematikker, der vedrører og bekymrer os unge, er blevet negligeret for længe. Vi har brug for flere unge stemmer både lokalt og i EU, og det er vigtigt, at unge bliver involveret i politik med arrangementer som det her, der kan være med til at skabe en fælles identitet," siger Danielle fra Storbrittanien, der har arbejdet med temaet "Youth under pressure".

For trods sprog- og kulturforskelle, deler de mange af de samme bekymringer om Europas tilstand og håb om at kunne skabe forandring sammen:

"Selvom vi har været samlet fra mange forskellige EU-lande, har vores udfordringer og erfaringer været overraskende sammenlignelige. Vi har meget mere til fælles, end vi tror," påpeger Danielle.

En opfattelse, EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, også delte i sin tale ved åbningen af topmødet:

Vi er alle meget forskellige, og det er Europas styrke. At vi, på trods af forskellige sprog, kultur og præferencer, er forenet i mangfoldighed. Når vi kan forene Europa efter 2. verdenskrig og den kolde krig, så kan vi alting.

Margrethe Vestager